Modulet giver dig forståelse for levnedsmiddelkemiens betydning for smag, aroma, konsistens, farve, fylde og mæthed. Bl.a. får du viden om grundlæggende kemi i madfremstilling og bliver fortrolig med pH-begrebet.
Du lærer fx også at vurdere næringsindholdet i fødevarer og tab af næringsstoffer i forbindelse med tilberedning og opbevaring.
Modulet indeholder emner som:
- Grundlæggende kemi
- pH-begrebet
- Kemiske forbindelser som kulhydrater, proteiner, fedtstoffer, alkohol, syrer, salte, sødemidler, bitre stoffer og enzymer
- Sammenhæng mellem kemi og smag, aroma, konsistens, farve, fylde og mæthed
- Påvirkning af fødevarer, når de fx køles, fryses, varmebehandles, æltes, iltes, tørres, trykbehandles mv.
- Konsistens, forklistring og geldannelse
- Forsøgsplanlægning
Undervisningen kan være tilrettelagt som dag-, aften- eller fjernundervisning. Se information på de aktuelle hold.
Uddannelsessteder
Uddannelsen kan udbydes af
- Professionshøjskolen UC Syd i Haderslev
- UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole i Vejle
Eksamen
Der afholdes prøve efter hvert modul. Hele uddannelsen afsluttes med en eksamen.
Værd at vide
Madkemi er obligatorisk på akademigastronom, men kan evt. indgå som valgmodul i andre akademiuddannelser. Tal med uddannelsesstedet om valg af relevante fag på din akademiuddannelse. Se oversigt over fag på akademiuddannelserne.