Som vejleder i uddannelse og erhverv giver du professionel vejledning og rådgivning til enkeltpersoner eller til grupper. Vejledning kan man få brug for i mange situationer, fx:
- hvis man gerne vil uddanne sig, men er i tvivl om, hvilken uddannelse man skal vælge
- hvis man er under uddannelse og skal vælge tilvalgsfag eller lignende
- hvis man har brug for vejledning i forbindelse med gennemførelse af en igangværende uddannelse
- hvis man ønsker at efteruddanne sig til andet erhverv
- hvis man er arbejdsløs og ønsker job eller uddannelse
Uddannelses- og erhvervsvejledningen gives af vejledere tilknyttet Ungdommens Uddannelsesvejledning (UU), studievalgs-centre, uddannelsesinstitutioner, sprogcentre, jobcentre, kriminalforsorgen og forsvaret.
Desuden kan uddannelsessøgende, både unge og voksne, få vejledning døgnet rundt via e-vejledningen.
Vejlederne oplyser og vejleder om alle relevante forhold vedrørende uddannelse og erhverv. Det vil først og fremmest sige: oplysning om uddannelsernes indhold, optagelseskrav m.v., om vilkår for særlige grupper, om kvalifikationskrav og beskæftigelsessituation på arbejdsmarkedet og om arbejdsvilkår, rettigheder og pligter og om økonomiske spørgsmål i forbindelse med valg af uddannelse og erhverv.
Vejledere arbejder med forskellige former for vejledning:
Individuel vejledning, der er en samtale mellem vejlederen og den vejledningssøgende. Vejlederen støtter den vejledningssøgende i at få klarhed over egne ressourcer og muligheder samt oplyser om muligheder for uddannelse, erhverv og beskæftigelse. Ofte afsluttes vejledningsforløbet med, at der lægges en plan for videre uddannelse eller lignende. Planen kan medføre opfølgende samtaler.
Gruppevejledning, hvor man samler en mindre gruppe personer, som har et fælles problem. Her udnytter man gruppens fælles ressourcer til at bringe hver enkelt videre. Vejledningen foregår over længere tid.
Kollektiv vejledning, der består i at give orientering eller information til større grupper, der har behov for den samme information og rådgivning. Det kan fx være en skoleklasse eller førstegangsledige.
Som vejleder har du ofte også andre opgaver, blandt andet med at tilrettelægge vejledningsarrangementer eller udarbejde oplysningsmaterialer. Til mange typer af samtaler hører endvidere en del administrativt arbejde.
Endelig kræver jobbet, at du sørger for at holde dig fagligt ajour og følger med i udviklingen på arbejdsmarkedet og på uddannelsesområdet.
De forskellige vejledergrupper kan samarbejde i deres respektive lokalområder.