Tekstildesignerens arbejde i en virksomhed er forskelligt, alt efter hvilken type virksomhed, der er tale om. Er du fx ansat i en virksomhed, der fremstiller stoffer til beklædning, er det nødvendigt inden fremstillingen af stofferne at orientere sig internationalt om de kommende sæsoners modetendenser. Det kan man fx gøre ved at tage på messer i udlandet.
Sammen med virksomhedens ledelse planlægger designeren, hvilken type stoffer der skal sættes i produktion. Der bliver eksperimenteret med farver, mønstre og vævninger. Når det er besluttet, hvordan stofferne skal se ud, laver designeren arbejdstegninger og angiver, hvilke farver samt garntykkelse og mønster der skal bruges. Designeren får lavet nogle stofprøver, før den endelige produktion sættes i gang.
Selve fremstillingen, dvs. vævning, strikning og trykning af mønster, bliver udført af andre faggrupper i samarbejde med blandt andet designteknologer.
De selvstændige designere laver vævede eller trykte tekstiler og ofte mere kunstnerisk prægede ting, fx billedtæpper og udsmykninger. De kan endvidere være tilknyttet eller ansat ved et teaters kostumeafdeling, hvor en af opgaverne kan være at få tekstiler til at ændre form og farve ved hjælp af kemiske processer, så de fx kommer til at ligne strik eller se slidte ud.
De kan også arbejde som farvekonsulenter ved udsmykningsopgaver eller som kunstneriske konsulenter.
Nogle tekstildesignere kalder sig tekstilformgivere. Andre kalder sig vævere eller stoftrykkere. Tekstildesignere, der formgiver tekstiler, som skal fremstilles industrielt, kan kalde sig industriel designer.