Uddannelsen begynder med et 20 ugers grundkursus på en søfartsskole eller et skoleskib, hvor du får undervisning i håndværksfag, maskinlære, el-lære, søsikkerhed, brandbekæmpelse, førstehjælp, maritimt engelsk, arbejdssikkerhed og arbejdsmiljø, praktisk sømandsskab og vedligehold, skibsteknik og søvejsregler osv.
På grundkurset er både elever, der vil uddanne sig til skibsassistent og til kystskipper.
På kystskipperuddannelsen bliver du bl.a. undervist i:
- brug af pc
- dansk
- engelsk
- kommunikation
- lastbehandling og stuvning
- maskinlære
- meteorologi
- miljøbeskyttelse
- navigation
- sikkerhed
- søvejsregler og søret
Der bliver brugt simulatorer til undervisningen i brug af radar. I forbindelse med uddannelsen får du desuden radiocertifikat (begrænset) og sygdomsbehandler- og røgdykkeruddannelse.
Med eksamen som kystskipper får du bevis som styrmand af 4. grad og kan sejle som styrmand i skibe op til 500 BT (bruttoton). Efter 12 måneders farttid som styrmand kan du få sønæringsbevis som kystskipper med ret til at føre skibe på op til 500 BT i kystfart. Beviset udstedes af Søfartsstyrelsen.
Uddannelsen foregår i Marstal og Skagen. Praktikken skal foregå på et søgående handelsskib over 20 BT, som har en størrelse, fremdrivningseffekt, driftsforhold, udstyr, bemanding samt besætningens erfaring og arbejdsbelastning, så det kan fungere som et effektivt praktiksted til søs.