Akademigastronom
Kursus

Råvarekendskab (akademiuddannelsen i gastronomi)

Du beskæftiger dig med råvarer og deres betydning, fx måden, de bliver dyrket, opbevaret og forarbejdet på.

Fakta

Navn:
Råvarekendskab
Type:
Akademiuddannelse
Varighed:
3-6 måneder på deltid
ECTS:
10
Adgangskrav:
Relevant erhvervsuddannelse eller gymnasial uddannelse + 2 års erhvervserfaring
Økonomi:
Der er deltagerbetaling. Evt. mulighed for tilskud og støtte

Du lærer også om fremstilling af mad i levnedsmiddelindustrien, herunder konservering. Desuden får du undervisning i hygiejne og fødevaresikkerhed. 

Tilmeld dig på Voksenuddannelse.dk.

Vis hold

 

 

 

 

Foto: Getty Images

Fold alle afsnit ud

Om undervisningen

Modulet giver dig viden om både animalske og vegetabilske råvarer og forståelse for råvarernes tilblivelse. Du lærer at vurdere råvarerne og deres potentiale, og du kan bl.a. anvende din viden til at udvikle og opskalere opskrifter.

Du beskæftiger dig med:

  • Kød - udskæringer, indhold af fedt og bindevæv, modning og anvendelsesmuligheder
  • Fisk - fedtindhold, kvalitetskontrol og anvendelse
  • Grøntsager - indholdsstoffer og tilberedningsmetoder
  • Vilde planter og svampe - kendskab, giftige planter og svampe, indsamling
  • Frugt - indholdsstoffer og tilberedning
  • Cerealier - stivelse, proteiner og gluten
  • Sæsonkendskab, råvarers kvalitet og kvalitetskontrol
  • Udvikling og opskalering af opskrifter

Undervisningen kan være tilrettelagt som dag-, aften- eller fjernundervisning. Se information på de aktuelle hold.

Uddannelsessteder

Uddannelsen kan udbydes af

Eksamen

Der afholdes prøve efter hvert modul. Hele uddannelsen afsluttes med en eksamen.

Værd at vide

Råvarekendskab er obligatorisk på akademigastronom, men kan evt. indgå som valgmodul i andre akademiuddannelser. Tal med uddannelsesstedet om valg af relevante fag på din akademiuddannelse.

Se oversigt over fag på akademiuddannelserne.

Varighed

Modulet varer 3-6 måneder og har et omfang, der vægter 10 ECTS.

Optagelse og adgang

Din uddannelsesbaggrund skal være én af følgende:

  • En relevant erhvervsuddannelse
  • En gymnasial uddannelse
  • En anden relevant uddannelse på mindst samme niveau som ovenstående

Desuden skal du have mindst to års relevant erhvervserfaring. Din oplæring på erhvervsuddannelsen tæller med som erhvervserfaring.

Realkompetencevurdering

Hvis du ikke opfylder adgangskravene, kan du eventuelt blive optaget på baggrund af en realkompetencevurdering.

Læs om realkompetencevurdering.

Særlige adgangskrav

Du skal bestå modulet Madkemi, før du kan begynde på Råvarekendskab.

Økonomi

Der er deltagerbetaling. Prisen på det enkelte modul afhænger bl.a. af omfang og måden, undervisningen foregår på. Fx om modulet tilbydes som dag-, aften- eller fjernundervisning.

Du eller din arbejdsplads har flere muligheder for at søge tilskud og støtte. Fx til deltagerbetaling, lønkompensation, bøger eller transport.

Mulighederne afhænger af din uddannelsesbaggrund og situation.

Læs om dine muligheder i artiklen:

Økonomi under akademiuddannelse