En erhvervsuddannelse er bygget op af et grundforløb og et hovedforløb. Uddannelsen kan vare fra 2 år til 6½ år, afhængigt af hvilken uddannelse den unge tager, og hvilke forudsætninger den unge søger med.
For at blive optaget på en erhvervsuddannelses grundforløb skal den unge opfylde adgangskravene. Læs mere i Adgangskrav til erhvervsuddannelserne.
Grundforløb
Unge, der kommer direkte fra 9. eller 10. klasse, starter uddannelsen med et 1-årigt grundforløb. Grundforløbet foregår på en erhvervsskole og er opdelt i en 1. del og en 2. del, der hver varer et halvt år.
De unge begynder i grundforløbet inden for et af fire hovedområder:
- Omsorg, sundhed og pædagogik
- Kontor, handel og forretningsservice
- Fødevarer, jordbrug og oplevelser
- Teknologi, byggeri og transport
Undervisningen på grundforløbet bliver tonet efter det pågældende hovedområde, men giver også generelle erhvervsfaglige kompetencer.
Først efter ½ år på grundforløbet skal den unge vælge en specifik erhvervsuddannelse. På dette tidspunkt vil den unge kunne vælge mellem alle erhvervsuddannelser, uanset hvilket hovedområde hun/han er startet i. Grundforløbets 1. del samt vejledningen på erhvervsskolen giver den unge et grundlag for at vælge erhvervsuddannelsen.
Læs mere om grundforløbets 1. del
I grundforløbets 2. del bliver undervisningen målrettet den valgte erhvervsuddannelse.
Grundforløbet varer et år, hvis den unge kommer direkte fra 9. eller 10. klasse, eller det er under to år siden, den unge gik ud af skolen.
Er det mere end to år siden, at den unge gik ud af skolen, varer grundforløbet et halvt år. Unge, der er gået ud af skolen, starter direkte i grundforløbets 2. del og skal vælge erhvervsuddannelse inden start.
Læs mere om grundforløbets 2. del
Hovedforløb
Erhvervsuddannelsen hovedforløb foregår i en eller flere oplæringsvirksomheder eller i et skoleoplæringscenter. For at komme under oplæring i en virksomhed kræver det en uddannelsesaftale med virksomheden. Der indgår også et antal skoleophold i oplæringsperioden. Antallet veksler fra uddannelse til uddannelse. Hovedforløbets længde er forskellig, afhængigt af uddannelse, trin og specialevalg.
Læs om de enkelte erhvervsuddannelser i de enkelte uddannelsesartikler.
Bemærk, at den enkelte uddannelse har et antal specifikke krav, som den unge skal opfylde ved overgangen fra grundforløb til hovedforløb. I grundforløbet har den unge haft mulighed for at tage de fag og certifikater, der kræves.
Flere måder at begynde på
Der er flere måder at begynde en erhvervsuddannelse på. Det kan være med start på skolen i et grundforløb, med start i en virksomhed, som man har lavet en uddannelsesaftale med eller i ny mesterlære.
Læs mere i Skolevejen og lærepladsvejen
Eux
Mange erhvervsuddannelser udbydes med eux, hvor man supplerer uddannelsen med fag på gymnasialt niveau. Uddannelsestiden kan derfor blive længere.
Den unge vælger, om hun/han vil tage eux, når der ansøges om erhvervsuddannelse. Det er også muligt at skifte til eux inden for de første 14 dage af grundforløbet.
Eux giver kompetencer til både job og videregående uddannelse.
Læs mere om eux
Videregående uddannelse efter erhvervsuddannelsen
Med en erhvervsuddannelse får man adgang til job, men man får også adgang til at søge ind på en videregående uddannelse. Forskellige erhvervsuddannelser giver adgang til forskellige videregående uddannelser. Der kan være krav om specifikke fag, man skal have taget for at kunne søge om optagelse. Værktøjet Adgangskortet giver overblik over alle mulighederne.
Læs mere
Du kan læse mere om erhvervsuddannelserne i temaet Erhvervsuddannelse og eux.