Kursus

Ikke-behandlingskrævende liggende patientbefordrin

Deltageren kan, efter gennemført uddannelse, gennem teori om specifikke og komplekse sygdomstilstande, psykiske sygdomme, handicaps og aldring, udføre komfortabel kørsel i den liggende sygetransport.

Fakta

Navn:
Ikke-behandlingskrævende liggende patientbefordrin
Type:
Arbejdsmarkedsuddannelse (AMU)
Varighed:
20,0 dage.
Adgangskrav:
Normalt ingen, dog enkelte undtagelser
Økonomi:
Deltagerbetaling 208 kr. pr. dag. Mulighed for VEU-godtgørelse
FKB-nr.:
2720
Fagkode:
47610-

Målgruppe

Uddannelsen står åben for alle personer, som har eller søger beskæftigelse i en virksomhed, der udfører sygetransport. Deltageren skal være i besiddelse af kørekort til erhvervsmæssig personbefordring, kategori B.

Mål

Deltageren kan, efter gennemført uddannelse, gennem teori om specifikke og komplekse sygdomstilstande, psykiske sygdomme, handicap, aldring, typiske adfærdsmønstre hos mennesker med forskellig aldersmæssig, kulturel, religiøs, sproglig, social og etnisk baggrund, kørselsdynamik, køretøjets mekaniske/fysiske muligheder og begrænsninger, teori om vej-, vejr- og trafikforhold, udføre hensigtsmæssig og komfortabel kørsel samt korrekt styre-, bremse-, undvige- og afværgeteknik i den liggende sygetransport. Deltageren kan desuden anvende korrekt løfte-, bære- og forflytningsteknik, udføre skånsom og støttende assistance med udgangspunkt i patientens tilstand, foretage korrekt medflytning af behandlingsapparatur, betjene bevægelseshæmmedes personlige hjælpeudstyr og kommunikere med patienten på en måde, som tager hensyn til dennes specielle fysiske og psykiske situation. Deltageren har indsigt i smitterisiko og kan anvende korrekt håndhygiejne, brug af handsker samt foretage betjening, rengøring og vedligeholdelse af køretøjet før og efter transport. På baggrund af hensigtsmæssig adfærd i tilfælde af færdselsuheld/ulykke/pludselig opstået sygdom kan deltageren foretage alarmering og anvende almindeligt forekommende brandslukningsmateriel samt foretage evakuering fra køretøj. Derudover agere korrekt i tilfælde af pludselig forværring af patientens tilstand, herunder hjertestop o.l., på baggrund af beherskelse af førstehjælpens 4 hovedpunkter. Endvidere yde omsorg i forhold til bestemte sygdomskategorier, herunder udføre transport af patienter, der modtager støttende iltbehandling, til i forvejen kendte, ikke-akutte sygdomme, symptomer på ændret sygdomstilstand, videregivelse af observationer, lettelse af ubehag og forebyggelse af risici. Deltageren kan udføre transport af afdøde på en sådan måde at håndteringen og opbevaringen sker etisk korrekt og under udvisning af den i situationen krævede konduite. Deltageren sikrer transporten under iagttagelse af ligsynsloven og under hensyntagen til egne og andres reaktioner. Deltageren har kendskab til journalisering og registrering af persondata og kan udføre korrekt radiokommunikation.

Varighed

20,0 dage.

Prøve

Der er en skriftlig prøve til uddannelsen

Økonomi

De fleste AMU-kurser koster et mindre beløb i deltagerbetaling.

Deltagerbetalingen afhænger af din uddannelsesbaggrund. I nogle tilfælde kan den bortfalde.

Du kan søge VEU-godtgørelse til at dække tab af arbejdsindtægt, hvis du opfylder betingelserne.

Se Økonomi under AMU.

Kvalifikationsniveau

Kurserne er placeret på niveau 4 i den danske kvalifikationsramme for livslang læring. Kvalifikationsrammen går fra niveau 1-8 og definerer det forventede udbytte af undervisningen. Læs mere om Kvalifikationsniveau for voksenuddannelser