Som byggetekniker er du med til at planlægge, projektere, udføre og kontrollere byggeri og anlægsarbejder. Nogle byggeteknikere er specialiserede i anlægsarbejder, dvs. veje, broer, rørlægning osv. De kaldes også anlægsteknikere.
De tekniske og lovgivningsmæssige krav til standarden på byggeri og anlægsarbejder er i dag meget høje. For at tilgodese disse krav arbejder mange forskellige fag og brancher sammen, når et byggeri eller anlægsarbejde skal udføres.
Byggeteknikere assisterer andre teknikere, som fx ingeniører, arkitekter og bygningskonstruktører. De deltager både i planlægningen og i arbejdet ude på byggepladserne.
Byggeteknikerne udfører beregninger og tegninger for arkitekter og ingeniører og er med til at udarbejde planer over arbejdets udførelse. De kontrollerer, at byggeriet eller anlægsarbejdet lever op til de krav, lovgivningen stiller, og de er med til at udarbejde ansøgninger om byggetilladelse.
Byggeteknikerne er også med til at projektere. Detaljerede planer, tegninger og beskrivelser skal udarbejdes, så der ikke er tvivl om selv de mindste detaljer. Meget af tegne- og projekteringsarbejdet foregår ved hjælp af it. Det kaldes cad (computer aided design).
På byggepladser og ved anlægsarbejder kan byggeteknikerne være med til at føre tilsyn med arbejdet for bygherrens rådgivere. Her fungerer de ofte som koordinator mellem entreprenører, rådgivende teknikere og håndværkere.
Meget nybyggeri er elementbyggeri. I de virksomheder, der fremstiller de forskellige elementer, er byggeteknikerne ansat til at planlægge og stå for produktionen af elementerne. De er med til at sikre kvaliteten og at optimere processerne i fremstillingen af byggeelementer.
Som byggetekniker skal du være god til regning og matematik, og du skal have anlæg for tegning. Det er vigtigt, at du kan arbejde præcist og omhyggeligt. Desuden skal du være god til at samarbejde med andre og til at organisere og forhandle.
En byggetekniker kan også arbejde som driftstekniker. Større ejendomme, boligselskaber og lignende bruger driftsteknikeren til løbende at optimere på ejendommens drift og økonomi. En del af dette sker ved gennemførelse af projekter, der gør ejendommens energiforbrug mere effektivt og økonomisk. Samtidig overvåger driftsteknikeren forsyningsnet til fx beboerne.
Driftsteknikeren har ofte en uddannelse som konstruktør eller anden tekniker. Han kan også have en håndværksmæssig baggrund suppleret med relevant efteruddannelse, bl.a. erfaring med AutoCad og med driftsøkonomisk styring.
En byggekoordinator arbejder på tværs af de forskellige fag og entrepriseområder og står for samarbejdet og kommunikationen mellem byggesagens forskellige faggrupper.
De primære arbejdsopgaver er planlægning og koordinering af byggeopgaver samt styring af tid og økonomi på disse.
Koordinatoren har indblik i entreprenørernes udbudsmateriale, og assisterer byggeledelsen. Koordinatoren kan også selvstændigt varetage opgaver på mindre entrepriser.
Byggekoordinatoren er med til at sørge for, at arbejdet bliver udført økonomisk og praktisk optimalt og kontrollerer, at det er udført tilfredsstillende. I forbindelse med entreprenørens opgaver medvirker byggekoordinatoren også ved byggeledelse.
Som byggetekniker og byggekoordinator kan du også arbejde som salgskonsulent i byggeelementer og byggematerialer.
I kommunerne er de med til at behandle byggesager. De kan også have opgaver i forbindelse med kommunernes eget byggeri og anlægsarbejde eller ved drift og vedligeholdelse af kommunernes bygninger og tekniske anlæg.