Jobbets indhold afhænger af sognets størrelse og de aktiviteter, som man har eller ønsker i det enkelte område. Mange steder er det sognemedhjælpere, der deltager i undervisningen af børn og unge, fx undervisning af juniorkonfirmander på 3. eller 4. klassetrin og konfirmander på 7. eller 8. klassetrin.
Arbejdet med børn og unge omfatter også klubtilbud, medvirken ved børne- og ungdomsgudstjenester, babysalmesang og samarbejde mellem skole og kirke.
Som sognemedhjælper har du ofte omsorgsmæssige opgaver. Det kan være besøgstjeneste, hvor du tager ud og besøger gamle og enlige i sognet, eller du kan være med til at passe væresteder for ældre og for børn og unge. Nogle steder opretter man cafétilbud for bestemte målgrupper i sognet.
Også kirkens informationsarbejde og sognekontakt kan høre under sognemedhjælperen. Du kan være med i redaktionen af sognets kirkeblad og hjemmeside, passe kontakten til lokalpressen og til beboere med anden kulturel baggrund og tro, arrangere basarer og medvirke i forskellige lokale arrangementer.
Sognemedhjælpere har ofte arbejde om aftenen og på søn- og helligdage.
Det ligger i opgavernes karakter, at du skal have et udadvendt væsen, være selvstændig og besidde evnen til at samarbejde og til at tage initiativ.
For at blive ansat som sognemedhjælper skal du have viden inden for kristendomskundskab og kirkefaglighed. Du skal have indsigt i folkekirkens bekendelse, gudstjeneste og undervisning samt sjælesorg og diakoni.
Det er en fordel, hvis du har erhvervet kompetencer fra en musikalsk uddannelse, drama- eller kunstuddannelse eller lignende. Endelig skal du kunne omsætte din viden i forhold til de arbejdsopgaver, du skal udføre.