Havnene bliver ofte drevet som en slags virksomhed. Det betyder, at havnefogeder har mange forskellige opgaver og skal vide noget om både skibsfart, handel og service.
Når du arbejder som havnefoged har du ansvaret for driften af kraner og andet maskineri på havnen, og du deltager i arbejdet med udlejning af kraner, bygninger, arealer, spor osv.
Losning og lastning af skibe, lager- og pakhusarbejde osv. på havnen udføres af havnearbejdere, se lager- og transportarbejder.
Du holder øje med forurening af havnen i forbindelse med spildolie og affald, og du har ret til at gå om bord i skibene og eventuelt tilbageholde dem, hvis de er forkert lastede eller på anden måde ikke overholder reglerne.
Arbejdet som havnefoged kræver, at du har evnen til at lede, forhandle og samarbejde og til at optræde med naturlig myndighed.
I små havne er opgavernes omfang så begrænsede, at havnefogeden har tid til at arbejde som fx lods eller hjælpelods ved siden af.
Havneassistenter er medarbejdere i ledelsen af havnen og stedfortrædere for havnefogeden.
Både havnefogeder og havneassistenter har normalt en søfartsuddannelse. De kan være tilknyttet søretterne som meddommere, og de er ofte syns- og skønsmænd i søfartsforhold.
I visse større havne er der ansat havnebetjente, brofogeder og brobetjente. De hjælper til med at holde opsyn og udkig, give signaler og holde øje med at regler bliver overholdt i havnen. I de mellemstore og større havne er der også ansat teknikere, håndværkere og administrationspersonale.