Som dagplejer går din hverdag med at passe andres børn. Du arbejder i dit eget hjem eller i andre lokaler i børnenes hjemlige miljø, og din opgave er gennem leg, mindre udflugter og andre aktiviteter at give børnene en tryg og stimulerende hverdag.
Du sørger for børnenes pasning og pleje og skaber et godt og trygt miljø, der udvikler børnene både fysisk, psykisk og socialt. Arbejdet kræver lyst og evne til at omgås børn, og du skal kunne opfange børnenes signaler, specielt når de tyder på, at et barn ikke får den fornødne omsorg.
Børnene har brug for oplevelser og aktiviteter, der stimulerer deres fantasi, kreativitet og sproglige udvikling, og de skal have mulighed for at få tilfredsstillet deres naturlige nysgerrighed.
Som dagplejer leger du med børnene, synger med dem og læser højt for dem. Som en del af hverdagen er de med til at lave mad, dække bord, vaske op, vande blomster, passe kæledyr m.v. Dagligdagen er fyldt med situationer, der kan bruges til indlæring.
I hverdagen besøger man legepladser og tager på ture og udflugter i den nærmeste omegn. I de fleste kommuner er der legestuer, hvor børnene kan lege med andre børn, hvor dagplejeren kan møde andre dagplejere, og hvor pædagogiske og praktiske forhold kan diskuteres og planlægges. Dagplejere har også et tæt samarbejde med børnenes forældre.
I mange kommuner arbejder dagplejerne sammen i grupper. I mange tilfælde er der tilknyttet en fast dagplejepædagog, som deltager i gruppens pædagogiske arbejde, fører tilsyn med børnene og ofte også har det administrative ansvar.
Der er ingen formelle krav til, hvilken uddannelse man skal have for at blive dagplejer. I stedet bliver der taget hensyn til dagplejerens personlige kvalifikationer, herunder om man har kendskab til børn. Kommunerne foretrækker ansøgere, der er fyldt 20 år, og som helst ikke er over 55.
Ansøgere til jobbet kan henvende sig personligt eller skriftligt til dagplejeformidlingen i egen kommune. De første 13 uger efter ansættelsen er en prøvetid.
Privat dagpleje er dagpleje uden om den kommunale dagplejeformidling. Alle aftaler træffes direkte mellem barnets forældre og dagplejeren. Private dagplejere, der har mere end 2 børn under 14 år i privat pleje mod betaling, skal have tilladelse fra kommunen.
Au pair
Au pair (betyder på fransk "på lige fod") er en person, som bor hos en familie for at lære om landets kultur. Værtsfamilien giver kost, logi og lommepenge, og får som regel hjælp til børnepasning og lettere husarbejde. Man kan blive og få au pair via en organisation eller lave en aftale på egen hånd.
Personer, der ønsker at arbejde i Danmark som au pair skal opfylde følgende betingelser: Au pair’en må ikke være gift, må ikke have mindreårige børn at tage sig af og må ikke være ledsaget af sin egen familie.