De mange opgaver og de mange forskellige typer virksomheder giver mulighed for et meget varieret arbejde, men i de fleste tilfælde specialiserer man sig efterhånden gennem sit arbejde.
En af opgaverne kan fx være at undersøge de tekniske og økonomiske muligheder for en ny produktion. Det vil indebære, at du skal se på tilrettelæggelsen af arbejdsprocesser og vælge de metoder, man skal bruge i fremstillingen. Måske skal du også planlægge konstruktionen af forskellige nye anlæg til arbejdet.
Ved selve driften kan produktionsingeniøren stå for styring af kvalitetskontrollen og sikre, at indkøbs- og lagerfunktioner fungerer.
Som produktionsingeniør har du ofte også ledelsesmæssige funktioner i virksomheden. Arbejdet kan desuden bestå i at analysere økonomiske og driftsmæssige forhold i virksomheden eller fx i at indføre en ny teknologi.
Produktionsingeniører arbejder både i planlægnings- og administrationskontorer. De er også ansat på driftskontorer og værksteder. Større firmaer har som regel særlige planlægningsafdelinger.
De fleste arbejder med projektledelse og planlægning. Nogle produktionsingeniører arbejder som selvstændige med rådgivning.
Mindre virksomheder benytter sig ofte af produktionsingeniører fra rådgivende firmaer. Så arbejder man som konsulent for virksomheden. Opgaven kan fx være at rationalisere nogle arbejdsgange i administrationen eller at automatisere driften yderligere.
I andre typer virksomheder og i det offentlige kan produktionsingeniører bl.a. medvirke ved metodeplanlægning, rationalisering og styring af arbejdsgange.