Skibene sejler enten i linjefart, hvor de følger en fast sejlplan, eller i trampfart mellem skiftende havne. For en shippingmedarbejder gælder det om at udnytte skibenes kapacitet bedst muligt. Det gør du ved at beregne mulighederne for, hvordan man kan stuve godset om bord på skibet bedst muligt.
Shippingmedarbejderne tilbyder også serviceydelser til skibe, der skal i havn. Det kan være bestilling af lods og kajplads, toldklarering og hjælp ved af- og påmønstring af mandskab.
Shippingmedarbejderen sørger for papirarbejdet i forbindelse med transporten: fragtbreve, transportaftaler, toldpapirer osv. Ofte følges opgaven helt, til varerne er nået frem til bestemmelsesstedet. Shippingmedarbejderen tager sig af de praktiske forhold i forbindelse med havneanløb, lastning og losning, og befragteren indgår aftaler med kunden.
Du skal både skaffe fragt til ledige skibe og sørge for skibsrum til gods, som skal af sted. Derfor skal du løbende holde sig orienteret om mulighederne og finde den bedste og billigste transport.
Nogle arbejder med toldbehandling af varer i forbindelse med import og export. De har et særligt kendskab til toldregler og er i tæt kontakt med toldvæsner i både Danmark og udlandet.
Skibsmæglere skaffer laster til rederiernes skibe, og kan også arbejde med køb og salg af skibe på vegne af rederierne. De kan enten formidle befragtning til lands og til vands eller formidle salg af hele skibe.
I begge tilfælde handler de med store beløb for kunderne, derfor skal de kunne planlægge opgaver og disponere finansiering på kundernes vegne. Vejen til mæglerjobbet går oftest igennem en shippinguddannelse.