Uddannelsesbaggrunde og praktiske erfaringer fra tidligere jobs kommer automatisk i spil ved skift til ny karriere. Enten som direkte adgang til en ny branche, eller som udgangspunkt for en uddannelse hen imod branchen.
Brug derfor noget tid på at indsamle viden om og få styr på, hvad du allerede kan. Man kan som regel en del mere, end man selv tænker over til hverdag.
Skriv ned, hvad du er god til og glad for at lave. Få hjælp af dit netværk, din familie, kolleger, naboer eller andre. Spørgsmål som ”Hvornår har du set mig være mest glad for det, jeg har lavet?” eller Hvad synes du jeg er bedst til? kan give dig et nyt billede af dig selv og dine kompetencer.
Prøv også at tænke over spørgsmål som: "Kender du nogen med et job, du synes lyder spændende? Har du nogen drømme om job/uddannelse som har været lagt til side? Har du særlige evner? Hvilke opgaver har du været mest glad for?"
Du skal derefter tage stilling til om dit jobskifte kræver mere uddannelse, eller om du vil kunne søge job direkte. Måske kan du have gavn af at bruge et redskab som Min Kompetencemappe til at få et overblik. Overblikket skal du bruge i jobsøgningsprocessen og i forhold til at søge optagelse på og evt. få merit på en uddannelse.
Hvis du er på bar bund, kan du finde inspiration i Jobkompasset.
Brug Adgangskortet, hvis du vil undersøge adgangen til videregående uddannelse på baggrund af en gymnasial uddannelse eller en erhvervsuddannelse.