Artikel

Valg af uddannelse i 9. klasse

I løbet af 9. klasse skal dit barn beslutte, om det vil søge optagelse på en ungdomsuddannelse, 10. klasse eller en anden aktivitet.

I 9. klasse er der flere muligheder for at hjælpe dit barn med at træffe det rigtige uddannelsesvalg. Det kan fx være gennem brobygningsforløb, erhvervspraktik eller vejledning.

Husk, at du som forælder har ansvaret for, at dit barn gør sin ansøgning på Optagelse.dk færdig. I skal underskrive den inden ansøgningsfristen 1. marts.

Fold alle afsnit ud

Vejledning i skolen

I løbet af efteråret i 9. klasse får dit barn kollektiv vejledning i skolen sammen med sine klassekammerater. Det skal give eleverne kendskab til forskellige ungdomsuddannelser og hjælpe dem i gang med at reflektere over interesser, styrker og uddannelses- og erhvervsveje efter 9. eller 10. klasse.

Alle kommuner har en sammenhængende plan for vejledningsaktiviteter i skolen. Jeres skole kan fortælle om de lokale muligheder for vejledning, fx på forældremøder.

Læs om mulighederne for vejledning

Erhvervspraktik

I 8. og 9. klasse har dit barn har ret til at komme i erhvervspraktik på en arbejdsplads.

Erhvervspraktik giver indsigt i forskellige job og brancher, og dit barn deltager i dagligdagen og arbejdsopgaverne. Det kan hjælpe dit barn med at afklare sine interesser, som kan være nyttigt i forbindelse med valget af uddannelse.

Erhvervspraktikken varer i op til fem dage.

Læs mere om erhvervspraktik i 8. og 9. klasse

Brobygning

I 9. klasse har dit barn mulighed for at komme i brobygningsforløb, hvis det bliver vurderet, at det kan hjælpe dit barn i sit valg. På forløbet deltager dit barn i undervisningen på en erhvervsuddannelse eller gymnasial uddannelse.

Forløbet er med til at give et indblik i hverdagen, undervisningen og miljøet på uddannelsen. Det kan bidrage til, at dit barn bliver mere afklaret i forhold til sit valg af uddannelse.

Brobygningsforløbet varer 2-10 dage.

Læs mere om brobygning i 9. klasse

UddannelsesGuiden

Du og dit barn kan bruge UddannelsesGuiden (ug.dk) som hjælp til at opdage mulighederne og finde de uddannelser, som passer dit barn bedst.

I temaerne om erhvervsuddannelse og gymnasial uddannelse kan I blive klogere på mulighederne inden for de to typer af ungdomsuddannelse.

I kan også prøve et værktøj. Det kan fx være Jobkompasset, som giver inspiration til valg af job og uddannelse, eller Erhvervsuddannelseskortet eller Gymnasiekortet, som viser, hvor man kan tage en uddannelse.

Der er også mulighed for at se videoer med elever, der fortæller om, hvordan det er at gå på erhvervsuddannelser og gymnasiale uddannelser.  

Læs mere om erhvervsuddannelser

Læs mere om gymnasiale uddannelser

Prøv et værktøj

Se videoer med elever, der fortæller om deres ungdomsuddannelser

eVejledning

Hvis du og dit barn har brug for personlig vejledning, kan I kontakte eVejledning, som tilbyder vejledning om fx valg af ungdomsuddannelse. Vejledningen foregår digitalt, og I har mulighed for at henvende jer både telefonisk, via chat, mail og på Facebook.

eVejledning afholder også digitale oplæg. Som forælder kan du lytte med på oplæggene og få indsigt i de forskellige uddannelsesmuligheder.

Læs mere om eVejledning

Informationsaftener og åbent hus

Mange uddannelsessteder afholder informationsaftener og åbent hus-arrangementer.

Arrangementerne giver dig og dit barn mulighed for at besøge skoler, tale med lærere og elever og få en fornemmelse af skolens miljø og tilbud.

I arrangementskalenderen kan I få et overblik over arrangementerne.

Se arrangementskalenderen

Samtaler derhjemme

Du kan tale med dit barn om uddannelsesvalg derhjemme.

Du kan spørge ind til dit barns interesser og drømme. I kan undersøge de forskellige muligheder og bruge de redskaber, der er til at finde information og inspiration.

I kan også tale med andre om deres erfaringer med uddannelse for at få et realistisk billede af de forskellige retninger. Det kan også være en hjælp at lave en plan for fx uddannelsesbesøg, praktikforløb eller vejledning.

Ved at have åbne samtaler kan I støtte jeres barn i at få et godt grundlag for at kunne træffe beslutninger om fremtiden.

Se også samtaleguide om valg af uddannelse

Har du brug for vejledning?

Du kan få hjælp af en vejleder på din skole, i din kommune eller af eVejledning.

Læs her, hvordan du får vejledning

Er dit barn parat til at vælge ungdomsuddannelse?